Lachen is gezond (8).png

Audio / Video Pagina Nooy - Blaaser

 

Polygoon Moppentrommel (1941)

Jan Nooij en 

Lachen is gezond (3).jpg

Lachen is gezond 3

Lachen is gezond (5).jpg

Lachen is gezond 5

Lachen is gezond (6).jpg

Lachen is gezond 6

Lachen is gezond (7).jpg

Lachen is gezond 7

Lachen is gezond (10).jpg

Lachen is gezond 10

Lachen is gezond 8

Lachen is gezond 9

Lachen is gezond (12).jpg

Lachen is gezond 12

De film vertelt het verhaal van Bet Strik -bijgenaamd 'De koningin van de Jordaan'-, die al 25 jaar met haar viskarretje op de Nieuwmarkt in Amsterdam staat. Om dit jubileum te vieren organiseren haar collega's een feest in een zaaltje op de Rozengracht. De volgende dag gaat Bet met haar man Hein een paar dagen naar Scheveningen waar ze de boel flink op stelten zetten. Eenmaal teruggekomen in Amsterdam brengen ze nog een bezoek aan Artis en thuis wordt nog eens een keer feest gevierd.  ​ Cast:  Adriënne Solser (Bet Strik)  Jan Nooij (haar man Hein)  Beppie Nooy sr. (Trui Bles/de weduwe)

De film vertelt het verhaal van Bet Strik -bijgenaamd 'De koningin van de Jordaan'-, die al 25 jaar met haar viskarretje op de Nieuwmarkt in Amsterdam staat. Om dit jubileum te vieren organiseren haar collega's een feest in een zaaltje op de Rozengracht. De volgende dag gaat Bet met haar man Hein een paar dagen naar Scheveningen waar ze de boel flink op stelten zetten. Eenmaal teruggekomen in Amsterdam brengen ze nog een bezoek aan Artis en thuis wordt nog eens een keer feest gevierd.

Cast:

Adriënne Solser (Bet Strik)

Jan Nooij (haar man Hein)

Beppie Nooy sr. (Trui Bles/de weduwe)

Tot de jaren vijftig was het bijna uitsluitend het gezelschap van Herman Bouber dat De Jantjes opvoerde, maar in 1959 was het een telg uit een ander oud volkstoneelgeslacht die deze traditie overnam: Beppie Nooy. Deze voorstelling sloeg zo aan dat hij rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden. Toen het gezelschap na deze uitzending De Kleine Komedie in Amsterdam verliet hingen de de buurtbewoners uit de ramen en applaudisseerden.

De Jantjes had ook de tv veroverd.

 

Het bleek dat Beppie Nooy de fakkel brandende wilde houden: in 1970 bracht zij weer De Jantjes, nu met een sterren bezetting waaronder Bep Nooy Sr, Johnny Jordaan (later wegens ziekte vervangen door Albert Mol), Yoka Beretti (later vervangen door Hanny Vree), Carry Tefsen, Ramses Shaffy (later vervangen door Ger Smit) en Dick Rienstra. Deze productie beleefde meer als 250 voorstellingen, hierdoor werd wel zéér duidelijk dat zelfs het rock- en beatgeweld van de jaren zeventig De Jantjes niet kapot kon krijgen. Helaas is de TV-registratie van deze voorstelling niet bewaard gebleven.

En dan 1982. Weer is het de familie Nooy, die De Jantjes uitbrengt. Waarom? Omdat wij, als Nooyzonen, vonden dat dit volksstuk bij uitstek regelmatig op het repertoire genomen moet worden. Zodat steeds een nieuwe generatie kan kennismaken met dit onvervalst Nederlands volkstoneel. En wat ons betreft mag er pakweg elke 10 jaar ergens in Nederland wéér worden geroepen:

DAAR KOMEN... DE JANTJES!

In bewerking